Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2021 11:52

Ενημερωτικό Δελτίο | 12/2021

Ενημερωτικό Δελτίο | 12/2021

Ελληνική Πρεσβεία | Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων

Α. ΕΛΛΗΝΟ-ΡΟΥΜΑΝΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

1. Διμερές εμπόριο- Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2021.

Σύμφωνα με στοιχεία του ρουμανικού Ινστιτούτου Στατιστικής, οι ελληνικές εξαγωγές προς Ρουμανία ανήλθαν σε 1,025 δισ.ευρώ το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2021, αυξημένες κατά 26,4% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2020, ενώ οι ρουμανικές εξαγωγές προς Ελλάδα ανήλθαν σε 644,8 εκατ.ευρώ, αυξημένες κατά 22,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

2. Webinar με τίτλο “Investing in Greece: Framework, Prospects, Opportunities” (16.12.2021)

Διεξήχθη με ιδιαίτερη επιτυχία, την Πέμπτη 16.12 τ.έ., το Webinar του Γραφείου ΟΕΥ Βουκουρεστίου σε συνεργασία με το Ελληνο-Ρουμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με τίτλο “Investing in Greece: Framework- Prospects – Opportunities’’.

Στο Webinar χαιρετισμό απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας κ. Ιωάννης Σμυρλής και η Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία κα Σοφία Γραμματά. ενώ τις κεντρικές παρουσιάσεις πραγματοποίησαν οι κ. κ. Γεώργιος Φιλιόπουλος, Δ/νων Σύμβουλος του Enterprise Greece, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Senior Partner της E&Y Hellas και ο κ.Mrc Desjardins CEO της εταιρείας Συμβούλων TGS Global.
Το Webinar, οι δηλωμένες συμμετοχές για το οποίο ανήλθαν σε 140, έτυχε ιδιαίτερα θετικής προβολής στα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης, (ενδεικτικά αναφέρονται οι κάτωθι σύνδεσμοι:

https://www.agerpres.ro/economic-intern/2021/12/16/energiile-regenerabile-si-tehnologia-sunt-domenii-de-investitii-atractive-in-grecia-pentru-companiile-romanesti--832778

https://www.stiripesurse.ro/renewable-energy-and-technology-are-attractive-investment-areas-in-greece-for-romanian-companies_2147905.html

https://www.ziarelive.ro/stiri/renewable-energy-and-technology-are-attractive-investment-areas-in-greece-for-romanian-companies.html

https://www.stiri247.ro/renewable-energy-and-technology-are-attractive-investment-areas-in-greece-for-romanian-companies ),

3. Δημοσιεύματα που αφορούν ελληνικές επιχειρήσεις στη Ρουμανία.

Στον ιστότοπο Bursa.ro φιλοξενήθηκε στις 2.1.22021 δημοσίευμα για τα προϊόντα λιπαντικών CYCLON της ελληνικής εταιρείας LPC, η οποία έχει θυγατρική εταιρεία στη Ρουμανία. Παρατίθεται δήλωση του νέου Γενικού Διευθυντή της ρουμανικής θυγατρικής εταιρείας, Ovidiu Balan, στην οποία αναφέρει ότι “ Στη Ρουμανία η CYCLON έχει καθιερώσει μία υγιή συνεργασία με τοπικές εταιρείες, με στόχο την ανάπτυξη και των παραδοσιακών λιπαντικών και την αγορά ελαίων. Μαζί με τις θυγατρικές της LPC στη Βουλγαρία και τη Σερβία, η Ρουμανία είναι ένας σημαντικός πυλώνας της μεγέθυνσης της εταιρείας”.
Στην ιστοσελίδα οικονομικού περιεχομένου Profit.ro υπάρχει δημοσίευμα σχετικά με τη δραστηριοποίηση της ελληνικής αλυσίδας πώλησης καφέ Coffee Island, μίας από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, η οποία, σύμφωνα με το άρθρο, ετοιμάζεται να εισέλθει και στη ρουμανική αγορά.

Σε άρθρο του ιστότοπου Farma si Sanatate για τα πιο σημαντικά διευθυντικά στελέχη των ρουμανικών επιχειρήσεων στον τομέα της υγείας και των φαρμακευτικών εταιρειών, περιλαμβάνονται και δύο Έλληνες, ο Βασίλης Χανιώτης, γενικός διευθυντής της Medsana και ο Θοδωρής Δημόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Sandoz Romania.

 

Β.ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

1. Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και εξωτερικό χρέος.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε σε 11,5 εκατ. Ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2021, αυξημένο κατά 47% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους. Αναλυόμενο στα επί μέρους στοιχεία, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου παρουσίασε αύξηση κατά 47%, ανερχόμενο σε 9,8 εκατ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα του πρωτογενούς εισοδήματος αυξήθηκε κατά 6%, ανερχόμενο σε 2,5 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Πλεόνασμα συνεχίζει να υφίσταται στα δευτερογενή εισοδήματα τα οποία, ωστόσο, παρουσίασαν μείωση κατά 32%.

Την ίδια περίοδο, το μακροπρόθεσμο εξωτερικό χρέος ανήλθε συνολικά σε 93.541 εκατ. ευρώ και το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος σε 33.266 εκατ. ευρώ.

2. ΑΞΕ στη Ρουμανία

Το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021, οι ΑΞΕ στη Ρουμανία υπερτριπλασιάστηκαν σε σχέση με το ίδιο δεκάμηνο του προηγούμενου έτους, ανερχόμενες σε 6,88 δισ.ευρώ.
Σημειώνεται ότι το 2020 οι ΑΞΕ στη Ρουμανία ηταν μόλις 1,9 δισ.ευρώ, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 60% σε σχέση με το 2019.
Οι επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια (συμπεριλαμβανομένου του εκτιμώμενου καθαρού επανεπενδυθέντος κέρδους) ανήλθαν σε καθαρή αξία 5,41 δισ. Ευρώ και τα ενδο-ομιλικά δάνεια ανήλθαν σε 1,47 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Ρουμανίας.
Ο αριθμός των νεοσύστατων ξένων κεφαλαιουχικών εταιρειών στη Ρουμανία ανήλθε σε 4.962 το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Εθνικό Γραφείο Εμπορικού Μητρώου (ONRC), με τις 500 εξ αυτών να έχουν συσταθεί εντός του Νοεμβρίου 2021.

3. Ετήσιος Πληθωρισμός - Ανεργία.

Κατά το μήνα Νοέμβριο ο πληθωρισμός υποχώρησε ελαφρά, αγγίζοντας το 7,8% (έναντι 7,9% τον Οκτώβριο). Οι υψηλές επιδόσεις του εν λόγω δείκτη οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 25% (έναντι 43% τον προηγούμενο μήνα) και στην αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 23%. Σημαντική άνοδο παρουσίασαν οι τιμές των εδώδιμων αγαθών (ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τιμή των βρώσιμων ελαίων αυξήθηκε κατά 28% ενώ της ζάχαρης κατά 10%).
Ελαφρά αύξηση παρουσίασε και η ανεργία τον Οκτώβριο (5,3%) έναντι 5% τον Σεπτέμβριο.

4. Εξωτερικό εμπόριο.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής της Ρουμανίας, το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 oι ρουμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 21,7%, αγγίζοντας τα 54,5 δισ.ευρώ, ενώ οι εισαγωγές στη Ρουμανία ανήλθαν σε 71,3 δισ.ευρώ, αυξημένες κατά 23%.

 

Γ. ΕΝΕΡΓΕΙΑ

1. Η Romgaz έλαβε άδεια μετόχων για την εξαγορά του μισού Neptun Deep perimeter.

Στις 10 Δεκεμβρίου τ.έ., οι μέτοχοι της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας φυσικού αερίου της Ρουμανίας Romgaz ενέκριναν την απόφαση της διοίκησης να καταβάλει 1 δισ. δολάρια για την εξαγορά του 50% της ιδιοκτησίας της ExxonMobil στο υπεράκτιο έργο φυσικού αερίου Neptun Deep της Μαύρης Θάλασσας. Επιπλέον, οι μέτοχοι ενέκριναν δάνειο 325 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μέρους του τμήματος αγοράς. Η OMV Petrom δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η επένδυση θα μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται όχι νωρίτερα από το 2023, λόγω του νόμου για τις υπεράκτιες δραστηριότητες πριν από το τέλος του 2021.

2. Ο ισραηλινός όμιλος BIG θα αναπτύξει αιολικό πάρκο ισχύος 102 MW στην ανατολική Ρουμανία.

Η BIG Shopping Centres θυγατρική του ισραηλινών συμφερόντων Ομίλου BIG στην Ουγγαρία, αγόρασε ένα αιολικό πάρκο προγραμματισμένης ισχύος 102 MW στην κομητεία Brăila, στα ανατολικά της χώρας. Το έργο θα έχει 17 τουρμπίνες, με συνολικό κόστος ανάπτυξης 102 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον οικονομικό ιστότοπο Economica.net, η συνολική επένδυση θα είναι της τάξεως των 109 εκατ. Ευρώ.

3. Η OMV Petrom θα εγκαταστήσει 100 σταθμούς φόρτισης EV στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία και τη Σερβία έως το τέλος του 2022.

Η OMV Petrom σχεδιάζει να είναι η πρώτη εταιρία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης που θα έχει ένα δίκτυο σταθμών επαναφόρτισης σε τέσσερις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΝΑΕ). Η υποδομή ηλεκτρικών οχημάτων κατασκευάζεται σε συνεργασία με εταίρους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Οι σταθμοί ταχείας φόρτισης εγγυώνται ότι το 80% της μπαταρίας επαναφορτίζεται σε περίπου 40 λεπτά. Οι σταθμοί εξαιρετικά ταχείας φόρτισης διασφαλίζουν ότι η μπαταρία επαναφορτίζεται σε λιγότερο από 20 λεπτά. Με ετήσια παραγωγή υδρογονανθράκων του ομίλου 53 εκατομμυρίων boe το 2020, η OMV Petrom είναι η μεγαλύτερη ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Δ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

1.Η DRUID είναι η τεχνολογική εταιρεία με την ταχύτερη ανάπτυξη στην Κεντρική Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με την κατάταξη Deloitte 2021 CE Technology Fast 50.

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι ρουμανικές νεοφυείς εταιρείες DRUID, FintechOS και Tapptitude Apps έχουν συμπεριληφθεί μεταξύ των κορυφαίων 50 ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών στην Κεντρική Ευρώπη. Η κατάταξη CE Technology Fast 50 της Deloitte 2021 έχει τοποθετήσει τις εν λόγω εταιρείες στις πρώτες 50. Η λίστα Deloitte CE Technology Fast 50 για φέτος εστιάζει στις εταιρείες της Κεντρικής Ευρώπης που αναπτύσσονται ταχύτερα. Η FTMO, μια fintech με έδρα τη Δημοκρατία της Τσεχίας, γνώρισε την ταχύτερη αύξηση εσόδων από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στην ιστορία της κατάταξης (αύξηση 39.432 τοις εκατό). Η κατηγορία "Companies to watch" περιλαμβάνεται στην Τεχνολογία Fast 50 της Κεντρικής Ευρώπης της Deloitte 2021. Αυτή η κατηγορία εισήχθη για πρώτη φορά φέτος και αναδεικνύει επιχειρήσεις που δεν πληρούν ακόμη τα κριτήρια για την κύρια κατάταξη Fast 50. Χωρίζεται σε υποκατηγορίες που ονομάζονται "Growth Stars" και "Investment Stars".

2.Διαχείριση - Ανακύκλωση Απορριμμάτων, στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών η Ρουμανία .

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση ‘’Waste Recycling in Europe’’ της European Environment Agency/EEA, που αφορά στις εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης και ανακύκλωσης των απορριμάτων σε ευρωπαϊκές χώρες, η Ρουμανία κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και πριν από την Τουρκία, Μάλτα και Μαυροβούνιο.
Από την έρευνα προκύπτει ότι το ποσοστά ανακύκλωσης της Ρουμανίας όσον αφορά στα δημοτικά απορρίμματα, υπερβαίνουν ελαφρά το 10% έναντι ευρωπαϊκού μ.ο. στο περίπου 50% (2019). Αναφέρεται επίσης ότι αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε σχέση με το 2004 όπου τα ποσοστά της Ρουμανίας ήταν κοντά στο 1% και ο ευρωπαϊκός μ.ο. ήταν στο περίπου 32%, αυξάνεται σημαντικά η ψαλίδα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς 8 ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Σλοβενία, Αυστρία, Ολλανδία, Ελβετία, Δανία και Ιταλία) υπερβαίνουν το ποσοστό ανακύκλωσης του 50%, ενώ άλλες 14 βρίσκονται κάτω από το όριο του 20% και με δυσκολία θα φθάσουν στο όριο του 50% που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Ανακύκλωση Απορριμμάτων (2018/851).

3. Η Honeywell ανοίγει το πρώτο Κέντρο Επιχειρήσεων Ασφαλείας στην Ευρώπη, με έδρα το Βουκουρέστι.

Η αμερικανικών συμφερόντων Honeywell ιδρύει το πρώτο της ευρωπαϊκό κέντρο επιχειρήσεων ασφαλείας (SOC) στη Ρουμανία. Το επιχειρησιακό κέντρο ασφάλειας (SOC) επικεντρώνεται στον εντοπισμό, την πρόληψη και τη διαχείριση απειλών στον κυβερνοχώρο σε βιομηχανικά περιβάλλοντα και κρίσιμες υποδομές. Στελεχώνεται από επαγγελματίες της επιχειρησιακής τεχνολογίας (OT), για να βοηθήσει τους πελάτες της Honeywell παγκοσμίως στη διαχείριση των διευρυνόμενων απαιτήσεών τους σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Από το 1997, η εταιρεία δραστηριοποιείται στη Ρουμανία, απασχολώντας χιλιάδες άτομα. Οι δραστηριότητές της καλύπτουν τρεις κύριους επιχειρηματικούς τομείς: λύσεις αυτοματισμού και ελέγχου, διαχείριση βιομηχανικών διαδικασιών και συστήματα για βιομηχανίες αεροδιαστημικής και μεταφορών.

 4. Η Continental επενδύει άλλα 8 εκατ. ευρώ στο ερευνητικό της κέντρο στο Ιάσιο

Η Continental, γερμανική εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων, επενδύει 8 εκατομμύρια ευρώ για να επεκτείνει το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στο Ιάσιο, βορειοανατολικά της Ρουμανίας.
Από το 2019 έως το 2020, η εταιρεία επένδυσε 27 εκατομμύρια ευρώ στην κατασκευή του πρώτου κτιρίου του κέντρου Ε&Α. Η Continental Iasi απασχολεί τώρα περίπου 2.000 επαγγελματίες που εργάζονται σε προϊόντα και τεχνολογία που σχετίζονται με την αυτοκινητοβιομηχανία. Η εταιρεία θα κατασκευάσει ένα υπέργειο γκαράζ 10.000 τετραγωνικών μέτρων. Ως αποτέλεσμα, η νέα δομή θα έχει δύο επίπεδα εγκαταστάσεων δοκιμών και τέσσερα επίπεδα υπέργειας στάθμευσης. Το αίθριο στον τελευταίο όροφο είναι πλήρως εξοπλισμένο με ηλιακούς συλλέκτες που τροφοδοτούν σταθμούς φόρτισης ηλεκτρονικών οχημάτων καθώς και τον φωτισμό.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 1/12 | Ημέρα της Μεγάλης Ένωσης GRBiz για να ξέρετε »

Ατζέντα

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31