Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015 11:57

Πολιτικό πείραμα στη Ρουμανία

Πολιτικό πείραμα στη Ρουμανία

Ορκίστηκε κι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης κυβέρνηση τεχνοκρατών

Ψήφο εμπιστοσύνης με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή έλαβε την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015 η νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού κ. Dacian Ciolos, πρώην Ευρωπαίου επιτρόπου, η οποία σχηματίστηκε στη Ρουμανία. Η κυβέρνηση ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας για ένα χρόνο, υποσχόμενη να καταπολεμήσει τη διαφθορά αλλά και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις.

Ο προκάτοχος του νέου πρωθυπουργού Dacian Ciolos, ο σοσιαλδημοκράτης Victor Ponta, παραιτήθηκε την 4η Νοεμβρίου 2015, μετά το ξέσπασμα οργής των πολιτών με αφορμή την πυρκαγιά στο νυχτερινό κέντρο Colectiv που στοίχησε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και είχε πυροδοτήσει μια εκστρατεία διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς.

Αυτή «είναι μια κρίσιμη στιγμή», δήλωσε ο κ. Ciolos ενώπιον των κοινοβουλευτικών πριν διεξαχθεί η ψηφοφορία και συμπλήρωσε, «η εμπιστοσύνη στην πολιτική, στους κρατικούς θεσμούς μοιάζει να αποδυναμώνεται. Ο κόσμος περιμένει, τώρα περισσότερο από ποτέ τα τελευταία 25 χρόνια, να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου συμφέροντος», συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση τεχνοκρατών υποστηρίχθηκε από τα μεγαλύτερα κόμματα, τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλδημοκράτες. Σε αυτή συμμετέχουν πρώην στελέχη της Κομισιόν, διπλωμάτες και ηγετικά στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων. Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 389 ψήφους, έναντι 115 κατά.

Η πρώτη της αποστολή θα είναι να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2016 και να επιτύχει την έγκρισή του από τη ρουμανική Βουλή.

Ο κ. Ciolos επέλεξε την κα Anca Paliu Dragu, μια οικονομολόγο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να αναλάβει το Yπουργείο Οικονομικών, και την κα Raluca Pruna, μια ειδικό στην καταπολέμηση της διαφθοράς που επίσης εργαζόταν για την Κομισιόν, για να αναλάβει νέα Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος κ. Klaus Iohannis ανέφερε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης αποτελεί «απόδειξη ότι τα κόμματα αντιλαμβάνονται πως μια κυβέρνηση τεχνοκρατών είναι σήμερα η καλύτερη λύση για τη Ρουμανία».

Πάντως σε μία εποχή που τίποτα πλέον δεν είναι απολύτως τυχαίο είναι άξιο απορίας πότε πρόλαβε να ωριμάσει και να δώσει καρπούς η ιδέα μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών, ένα πολιτικό πείραμα που πρώτη φορά συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. Πότε πρόλαβαν και διαμαρτυρήθηκαν, πότε πρόλαβαν να παραιτηθούν οι πολιτικοί, πότε βρήκαν τεχνοκράτες και πότε σε χρόνο ρεκόρ σχηματίστηκε κυβέρνηση που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.

Αν στην Ελλάδα δοκιμάζονται οι οικονομικές αντοχές ενός λαού... στη Ρουμανία εφαρμόζεται ένα περίεργο πείραμα όπου η πολιτική παραμερίζει για να γίνει η χώρα μία ΑΕ με CEO, executive board κι άλλα μυστήρια και περίεργα.