Διαχείριση εταιρείας στη Ρουμανία

Business management în Romania

Η Ρουμανία ανέκαθεν αποτελούσε πόλο έλξης για τους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό. Η τεράστια αγορά των 20 εκατομμυρίων καταναλωτών, πολύ κοντά στα ελληνικά σύνορα, αντιμετωπίστηκε ως το «Ελ Ντοράλντο» των Βαλκανίων. Δυστυχώς, όμως, η ελληνική νοοτροπία δεν ήταν η κατάλληλη και πολλές ευκαιρίες χάθηκαν.

Η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων προσπάθησε να εξιλεώσει τις «αμαρτίες» στον ελλαδικό χώρο αντιμετωπίζοντας τη Ρουμανία ως την ευκαιρία για υπερκέρδη. Οι πιο πολλές απέτυχαν, μερικές άντεξαν μέχρι τη λήξη του βαλκανικού πάρτι (2008) κι ελάχιστες κατόρθωσαν να επιβιώσουν και να σταθεροποιηθούν γιατί είχαν σώφρονα πολιτική.

Τα βασικά λάθη που κάνει μία νέα ελληνική επιχείρηση στη Ρουμανία είναι τα εξής:

  • Αλαζονική συμπεριφορά θεωρώντας ότι η χώρα είναι τριτοκοσμική και μπορεί κάποιος να κάνει ότι θέλει.
  • Ατολμία στην επένδυση, λειτουργώντας με το σκεπτικό «να μπούμε και βλέπουμε…» σε μία αγορά διπλάσια από την ελληνική.
  • Έλλειψη business plan με την πλειοψηφία των Ελλήνων επιχειρηματιών να μην έχουν στόχους αλλά φιλοδοξίες.
  • Καμία επένδυση στο marketing με αποτέλεσμα τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες να βασίζονται στην προσδοκία ότι οι Ρουμάνοι θα ανακαλύψουν και θα προτιμήσουν κάτι για το οποίο δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα.
  • Πολλοί επιχειρηματίες δεν είχαν καμία γνώση για το αντικείμενο ή μία ημιμάθεια, αιτίες που σύντομα οδήγησαν στην αποτυχία.
  • Πολιτική ακριβών τιμών για προϊόντα ή των υπηρεσίες. Ποιος θα αγόραζε έξτρα παρθένο λάδι στην Ελλάδα με 8 ευρώ / λίτρο;
  • Αποτυχία στη επιλογή προσωπικού και συνεργατών.

Η Ρουμανία είναι μία χώρα με παράδοση στην επιχειρηματικότητα κι έχει να επιδείξει, ακόμα και στην κομμουνιστική περίοδο, μεγάλες επιτυχίες στον τομέα της ελεύθερης αγοράς. Απαιτείται ένας σεβασμός στην ίδια τη χώρα και στους πολίτες της. Αυτό είναι το πρώτο βήμα κι όλα τα άλλα έπονται.

Μία επιχείρηση για να πετύχει πρέπει να αποτινάξει τις κακές ελληνικές νοοτροπίες και να επενδύσει με σωστό τρόπο σε μία αγορά που έχει πολλές ευκαιρίες.

 

Το GRBiz αποτελεί προωθητική ενέργεια της εταιρείας CALLISTAR GROUP. Είμαστε στη διάθεση των ελληνικών επιχειρήσεων για να προσφέρουμε τεχνογνωσία αλλά και πρακτική.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

callistargroup

T{RO}: +40 352 086060
T{GR}: +30 211 8005307
E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ίδρυση εταιρείας στη Ρουμανία